Jdi na obsah Jdi na menu
 


Film Falco - pocta, tuctovka, nebo odporný škvár?

19. 12. 2008

Film Falco – pocta, tuctovka, nebo odporný škvár?

 

            Nad těmito třemi hesly se po zhlédnutí filmu Falco zamyslí nejeden Falcofanda, nejeden řadový divák i nejeden filmotvůrce…

 

Jak nahlížet na film o Falcovi?

 

Falco – Verdammt wir leben noch! To je původní název filmu, který k nám přišel do kin jako film Falco. Ještě dlouho po tomto snímku jsem si srovnával v hlavě, jak na tohle dílo nahlížet. Došel jsem k těmto závěrům: pokusím se na film nahlížet z pozice náročného Falcova fanouška Josefa Falkenfluga, z pozice řadového diváka, který se jde podívat do kina na film o Falcovi a z pozice tvůrců, kterým není pro úspěch a výdělek nic cizí.

 

A co od filmu o Falcovi očekává náročný Falcův fanoušek Josef Falkenflug? Obsáhlý náhled do života Johanna Hölzela i Falca, se všemi radostmi a strastmi, bez výmyslů a nadměrného zveličování Falcových slabostí na úkor ostatních linií.

 

Řadový divák se těší na chytlavý film, který ho nebude nudit, dozví se něco základního o Falcovi, pokud o něm třeba vůbec nic neví. Připomene si nějaký ten klip z Falcovy dílny a na závěr uvidí očekávaný konec a po bláznivém filmu odejde domů.

 

Filmotvůrce film propaguje, jak se dá, od filmu očekává zájem médií, kontroverzi, úspěch v kině a samozřejmě tučný výdělek.

 

Najdou si ve filmu své příjemné chvilky všichni z těchto tří pánů? Zajisté. Někdo méně, jiní více…

 

Pohledem Josefa Falkenfluga

 

Svůj názor na film o Falcovi pojmu jinak než kolega Helden1957. Nebudu se tolik zabývat popisem filmu. Zaměřím se na několik kategorií.

 

Výběr herců a jejich podoba se skutečností

Manuel Rubey nezklamal jako herec, zklamal však jako zpěvák. Jako herec se snaží Falca vyobrazit, překážku mu dělají odlišné oči, „roztomilý vzhled“ a prkennost při koncertech. Celkově vzato, se zamhouřeným okem, svou úlohu herce ve filmu splnil. Falco to ale pochopitelně není, obzvlášť po stránce zpěvu.

 

Právě Falcův zpěv měl dle mého názoru stvořit někdo jiný. Rubey u mě propadl. Ve filmu to ještě tolik vidět není, avšak soundtrack k tomuto filmu, který jsem si zakoupil v únoru 2008 ve Vídni, je katastrofální. Prostě děs. Rubey spíše huhlá a některá Falcova specifika v písních nezvládá a jeho napodobenina zní opravdovému Falcofandovi dosti komicky.

 

Falco jako dítě mi připomínal malého Bajzu ze seriálu Bylo nás pět :-)

 

Koho musím vyzdvihnout, je Karl Künstler, herec Stefana Webera z Drahdiwaberlu. Podoba fascinující, zvládnuté pohyby, krásný výstup. Tady mi srdce zaplesalo. Až jsem měl pocit, že se dívám na mezi fanoušky známé záběry Mad Cat Sadie z roku 1979. Ostatní herci u mě zapadají do průměru. Představitel Horsta Borka mi v jednu chvíli připomínal Arnolda Schwarzeneggera, ve chvíli druhé mi přišlo, že přepnuli na Wolffův revír :-)

 

Jména postav se ve filmu téměř neliší od skutečnosti. Výjimku tvoří Isabella, ve filmu Jacqueline, a její dcera. Dost mě to zaskočilo, že autoři přejmenovali tyto velice podstatné osoby. Zřejmě si někdo nepřál…

 

Hlavní složky filmu

V této oblasti se Josef Falkenflug velice zlobí. Někdy má pocit, že se dívá na film o Jimu Morrisonovi. Film je totiž zcela zaměřen na Falcovo holdování drogám a alkoholu, to vše podpořené věčně zapálenou cigaretou v ruce či v ústech. Tyto složky samozřejmě patřily do jeho života, avšak film na nich zcela zbytečně staví své „kouzlo“. Napadlo mě, že při takové vytrvalosti by se Falco nedožil ani let devadesátých, protože by se zřejmě upil a ufetoval.

 

Další složkou filmu je neustálé řešení vztahu s Isabellou, tedy přejmenovanou na Jacqueline. Naprosto zbytečné, naproti tomu film opomíjí jiné ženy z Falcova života, které by stály za zmínku. Nevkusné scény z Falcova nejužšího soukromí se mi rovněž nelíbí.

 

Co mi přijde ve filmu zbytečné

Již zmíněné nechutné scény a přílišné řešení vztahu s Jacqueline.

 

Dále přetočení Falcových klipů s Falcovým představitelem v hlavní roli. Klipy často dost přesně zobrazují původní klipy, ale k čemu je to dobré? Je tam toho až příliš. Navíc při pohledu na filmovou Jeanny jsem se neubránil výbuchu smíchu. Dle mého názoru je herečka strašná a tuto Falcovu velice populární píseň jako celek Riffová dost shazuje.

 

Zbytečné se mi rovněž jeví střihy na barmanku v Dominikánské republice, jejíž záběry se objevují v průběhu filmu.

 

Dále komická scéna, kdy Jacqueline hází po Falcovi skleněné předměty a on zděšeně uhýbá, ač se sklenice tříští v značné vzdálenosti od něj… Herečka je hází úplně mimo. Z toho opravdu nemůžu…

 

Čím mě tvůrci rozzlobili

Kromě výše uvedeného mě hodně zklamali propagací filmu jako filmu životopisného. Ovšem na českém plakátu k filmu stojí: „Kontroverzní život rakouské popstar.“ Čili to hovoří samo za sebe. Film je zaměřen na kontroverzi ve Falcově životě. Film Falco je brakoidní. Obsahuje spoustu nepřesností, co se týká Falcova života – o tom se ve svém příspěvku rozepsal již velký Falcův fanda Helden1957. Nechutnosti z Falcova nejužšího soukromí rozebral rovněž, přidám snad močení na ulici.

 

Falco v průběhu posledních 20 let prakticky nestárne; na rozdíl od jeho matky. Rozdíl je propastně vidět ve scéně, kdy spolu jedou autem – než Falco po Vánocích odlétá letadlem.

 

Rozzlobil mě rovněž Aleš Smutný, který označil v závěru své recenze[1] film za dokument. Katastrofa!!!

 

Čím mě tvůrci potěšili

Potěšili mě velice barvitým prostředím při simulaci Falcových koncertů. Na těch mě ruší už jen hercova prkennost a jeho zpěv.

 

Když už přetáčeli Falcovy klipy nanovo, spolupracovali s týmem DoRo, což je chvályhodné. Horst Bork, Hansi Lang a Markus Spiegel dali také filmu své.

 

Dále mě potěšili alespoň nějakými původními záběry z klipů. Při Mutter, der Mann mit dem Koks ist da na mě Falco dýchl. Tentokrát ten opravdový. Ač jen krátce.

 

Pohledem řadového diváka

 

Řadový divák si přijde na své. Má před sebou roztržitého hrdinu, který hodně pije, vykuřuje a má zmatek v osobním životě.

 

Řadový divák třeba ani opravdového Falca pořádně nezná, proto je mu docela jedno, kdo ho hraje. Herec předvádí, co má ve scénáři a nic jiného diváka nezajímá. Manuelův zpěv mu možná přijde špatný, ale co, němčina je přece pro zpívání tvrdý jazyk.

 

Podobnost ostatních postav neřeší, protože je většinou ani nezná. Jména také neřeší, co na tom, jestli je dcera Katharina Bianca nebo Carolina Tanja.

 

Věčně opilý a kouřící Falco diváka nesmírně baví, což dodává Falcovi opravdový punc umělce.

 

Při osudech Jacqueline a Falca prožívá řadový divák naráz několik dílů Vékávéček či podobné hrůzy a je opět spokojený. Erotické scény vše korunují.

 

A konec? Pro řadového diváka možná trochu nedořešený. A to konzumní společnost přece ráda. Třeba se nepozorný řadový divák dočká pokračování filmu, kde se barmanka za barem (možná ve sprše :-D) probudí, čímž Falco v Pajeru oživne jako Bobby v Dallasu. Na to možná divák čeká. Tím by se otevřel další prostor filmotvůrcům, kde by si mohli navymýšlet leccos. Třeba Falca ve Vídni při oslavě pětapadesátin v únoru 2012.

 

Pohledem filmotvůrce

 

Filmotvůrci zapojili do filmu snad všechny složky filmů o slavných. Pravdivý základ, na kterém se vytváří úspěch při tvorbě filmu o tak známé osobnosti, čímž přitáhnou publikum. Dramatický vztah muže a ženy. Erotické scény, odhalená ženská těla. Lidské slabosti. Dá se odůvodněně předpokládat, že film bude mezi nejširší veřejností slavit úspěch a lidé na něj budou lásku pět. Že rozlítí nejednoho opravdového fandu, to nevadí, těch tolik nebude, potřebujeme zaujmout masu.

 

Shrnutí

 

Film Falco opravdové Falcovy fanoušky zřejmě nepotěší, řadový divák si přijde na své a filmotvůrci si mohou plnit kapsy. Stvořili film, který bude v dnešní době úspěšný.

 

A moje odpověď na položenou otázku v titulku? Po dlouhém rozmýšlení se přikláním k té prostřední, zastřenou škvárovým oparem.

 



[1] http://film.maxim.cz/film/63093/falco.html

 

Náhledy fotografií ze složky Film o Falcovi

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Super!

Káťa ,22. 4. 2010 13:18

Bude fajn,když si s někým o Falcovi pokecám....A jaká že je teda vaše E-mailová adresa? Jo a tenhle blog je vážně super! Lepší blog jsem o Falcovi neviděla....

Re: Nevěděla jsem, kdo Falco je...

Josef Falkenflug,22. 4. 2010 10:03

Film o Falcovi jako cesta k poznání Falca pro ty, kteří ho třeba moc nebo vůbec neznali. K tomu je film určitě prospěšný. Jinak mi můžeš napsat na mejl a můžeme si o tom popovídat více ;-)

Nevěděla jsem,kdo Falco je...

Káťa (13),22. 4. 2010 7:17

Film jsem viděla s tím,že jsem vůbec nevěděla co je Falco zač.Ale film mě tak natchnul,že mě donutil se o něj zajímat. Když už jsem o FALCOVI toho věděla celkem dost a podívala se na film,hodně věcí mi tam chybělo...Ale jinak-klobouk dolů...

ne tak úplný souhlas

Fan,23. 11. 2009 17:43

Zajímavý názor, ale doporučuju při takových recenzích nepsat ty "pohledy" od běžného diváka a tvůrců. Jednak degradujete tyto lidi a jednak Vám to očividně nejde, neboť se nedokážete odprostit od pohledu zarytého fanouška. Já film viděla s tím, že jsem znala spoustu jeho písní a měla jsem trochu přehled o jeho životě, přesto mě tento film bavil a jsem moc ráda, že vzniknul. Jeho zrození až na nějaké popichování fanoušků přinese jen klady (a tím nemyslím výdělky tvůrců), ale v prvé řadě - Falco se v době uvedení do kin na rádiích hrál, začalo se o něm debatovat a samozřejmě do fan-klubů přibyli další fanoušci, kterým před tím pojem Falco neřekl vůbec nic (třeba proto, že jsou mladší). Závěrem - chyb je spousta, ale díkybohu, že film vznikl.

Re: Film předčil očekávání...

Josef Falkenflug,7. 7. 2009 22:49

Maxi Powere, nevím, co je až komické a proč, jelikož v první větě chybí podmět :-) Nechci tedy spekulovat. Nevím, jak by to vypadalo, kdyby tam "šoupli originál", ani to nenavrhuju. Přetáčení klipů Manuelem mi ve filmu přijde jako redundantní prvek, což je můj subjektivní názor. Děkuju za toho borce, ale chybí mi tu argumenty, proč se mi text moc nepovedl, z čeho vycházíš? Nevidím jedinou konstruktivní výtku, proč by měl být text nepovedený-podlož tedy své tvrzení, těším se. Jinak jsem velice rád, že se pohledy na film různí, což dokazuje i anketa, kde můžeš rovněž hlasovat.

Film předčil očekávání...

Max Power,5. 7. 2009 21:45

...Falkenflugova jsou ale tak kosmická, až komická :-). Mě film potěšil, i když chybkám a zbytečnostem se neubránil. Ale třeba klipy byly natočeny výtečně. Jak by to proboha vypadalo, kdyby se do filmu najednou šoupnul originál?! atd... * Josef je jinak borec, tento text se mu ale moc nepovedl :-(

Film vs. skutečnost

Josef Falkenflug,31. 1. 2009 18:22

Film a skutečnost se často liší. A podle mého názoru, kdyby Falco neustále pil a kouřil, jak ho film zobrazuje, těžko by mohl něco dokázat... Souhlasím, že k zamyšlení film vede.

film

Terka,24. 1. 2009 11:45

Dle mého názoru byl film velmi dobrý. Nevěděla jsem o Falcovi jaký vedl život. Ale bylo to zajímavé, také hodně na zamyšlení, že by si někteří lidé ( v dnešní době i děti ) měli uvědomit, jaký život vedou, že drogy nejsou jediná cesta ke štěstí...
Falco prostě zůstane navždy skvělým..