Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční výprava za Falcem do Vídně

20. 1. 2011

Vánoční výprava za Falcem do Vídně

 

Stejně jako každý rok jsem i letos vyrazil na návštěvu vánoční Vídně. V roce 2010 jsem nejel sám, přidala se další Falcova fanynka Isolda. Z vánoční návštěvy se tak rázem stal český FALCO FAN MEETING na rakouské půdě ;-) Vyrazili jsme autobusem v časných ranních hodinách, tudíž jsme se moc v noci nevyspali. Únavné bylo rovněž čekání na autobus, protože v době, kdy mě nabíral, měl už 30 minut zpoždění. Ale silnice byla dost pod sněhem, což je trochu omlouvá :-) Hned v autobuse nás ale pobavila neschopnost nejmenované rychlé cestovní kanceláře, kdy zapomněli do autobusu přibalit mou kartičku k pojištění.

 

Do Vídně jsme dorazili před 9:30 a mohli jsme začít uskutečňovat plán. Na programu byly nákupy Falcových desek, CD, DVD či knih, dále návštěva na Wiener Zentralfriedhof a omrknutí vánočních trhů na Rathausplatzu. Další nepříjemnost nás potkala hned po příjezdu do Vídně, kdy nám naše ne-milá průvodkyně nejmenované rychlé cestovní kanceláře zkrátila dobu pobytu o hodinu, ač dost cestujících bylo proti. Inu, příště razíme na vlastní pěst nebo se serióznější cestovkou.

 

Na úvod zmíním náš příběh z Zentralfriedhofu. Byla již doba oběda, přičemž dostala Isolda chuť na párek v rohlíku, že by ho mohli mít jako kdysi u 1. Tor. Bohužel jsme tam nic podobného nenašli, a tak jsme pokračovali k Falcovu hrobu podle osvědčeného plánu. Počkali jsme chvilinku na další tramvaj a dojeli k 3. Tor a pak k Falcovi cestou rovnou za nosem. Počasí bylo opravdu špatné, občas sněžilo, chvíli pršelo, foukal silný vítr, všude spousta sněhu..

 

Isolda přivezla z domova krásnou svíčku a pro jistotu plnou krabičku zápalek. Vítr foukal ale tak silný, že se nám prostě nepovedla zapálit. Dlouho předlouho jsme se o to pokoušeli, leč nepovedlo se. Mě už nadšení opouštělo, a tak jsem začal dokumentovat aktuální podobu Falcova hrobu. Několik celkových fotek, několik detailů, co všechno tam nejen Falcovi fanoušci přidali od mé poslední návštěvy v březnu. U jedné vázy jsme nalezli zavěšený dost podivný předmět, který poctou Falcovi příliš nezářil. Nakonec se ani samotné Isoldě nepovedlo svíčku kvůli silnému větru zapálit a sirky došly. Nepomohla ani jediná u Falca hořící svíčka. Inu, nemůže se podařit vše. A když už se něco pokazí, tak pochopitelně kompletně. Tak snad někdy příště ;-) Fotky se ale povedly, však už jsou nějakou dobu ve FOTOALBU v sekci Falcův hrob ve Vídni.

 

Ale teď už se vrátím k cestám za Falcosbírkou, která se tuhle vánoční sobotu rozrostla o další skvostné i běžnější kousky ;-)

 

Jako první nám udělaly radost Falcovy desky. Měli jsme takové štěstí, že jsme si oba koupili Maxisingl Rock me Amadeus CLEAR Vinyl, který je vystavený ve FOTOALBU v sekci FALCO ULTRA RARE. Tenhle průhledný kousek je vskutku nádherný. Dalším významným úlovkem byla LP Data de Groove a Wiener Blut, čímž jsem zkompletoval Falcova základní alba na gramodeskách od Einzelhaftu až po Nachtflug :-) Desku Data de Groove objevila Isolda, nakonec mi ji ale přenechala, za což jí patří velký dík a rezervace nějaké parády z příští výpravy ;-)

 

Poté jsme zamířili na nákup dobrot do Billy poblíž slavné Mariahilferstrasse. Alpská fialová čokoláda byla mou volbou spolu s maličkými Mozartovými koulemi. Inu, předvánoční dárky přijdou také vhod, Isolda toho nabrala tolik, že už ani nevím, co všechno to bylo :-)

 

Lehce po 14:00 jsem rozšířil svou Falcosbírku o další knihu. Je to Lyrics complete s Falcovými texty. Musím vlastně představit ještě jednu knihu. I když je to spíš CD. Ano, správně, je to Lanzova biografie o Falcovi na několika CD :-)

 

A když už jsme u těch CD, konečně jsem si koupil také 25th Anniversary Edition Einzelhaftu, to krásné 2CD vydání, kdy CD vypadají jako gramodesky, paráda ;-) Dalším CD je výběrovka v zajímavé kartonové krabičce Der Kommissar – Best of. Nakonec jsme dokráčeli až do mého oblíbeného Saturnu. Můj oblíbený obchod v srdci Vídně mě ale vyděsil. Oddělení s CD a DVD bylo přesunuto do jiného patra, kde se tísní spolu s elektronikou. Trochu šok. I nabídka byla chudší. Nakonec jsem ale také tady něco pěkného ulovil. Výběrovku The Essential a konečně také nejnovější parádu Falco 3 25th Anniversary Deluxe Edition, tedy CD+DVD k výročí Falcova slavného alba. A když jsme u těch DVD, z Vídně jsem si přivezl DVD Falco – Der Poet a Der echte Falco. Je toho dost, ale mohlo být i víc. Čekal jsem trošku více gramodesek, dále jsem v tom zmatku nekoupil Borkovu knížku o Falcovi. Ani knížku Frühstück bei mir od Claudie Stöckl jsme nesehnali. Tak zase někdy příště, třeba na Falcova výročí v únoru, případně to jistí jaro ;-)

 

Abych nemluvil jen za sebe, také Isolda neodjela z Vídně s prázdnou taškou. O čirém Amadeovi jsem už psal, k tomu přidejme DVD Falco – Der Poet a CD singl Mutter, der Mann mit dem Koks ist da za ucházejících 5 eur. Celkově byla Isolda ale spíše zklamaná, příště vyrazí zřejmě do Německa.

 

Trhy před radnicí byly přelidněny. Opravdu hodně. Nepamatuju tak hojnou účast. Vůbec se nedalo ani hnout, i vzdálenější okolí Rathausplatzu bylo v odpoledních hodinách beznadějně ucpané lidmi. Přesto jsme nakonec náš autobus stihli. A nejen autobus. Isolda si ještě stihla smlsnout na pořádném buřtíkovi ;-)

 

Čas se naplnil a náš autobus se rozjel zpět do České republiky. Další výpravu za Falcem máme za sebou a těšíme se na další. Do té doby, třeba i s vámi, na Falcanou ;-)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Smekyho vzkaz

Europa,30. 1. 2011 16:53

Tak to mě teda překvapilo - nepříjemně. A vy se ho na to budete někdy ptát,proč to tam napsal?

Slovenský vzkaz

Isolde von Falkenstein,30. 1. 2011 14:30

Ano, je skutečně od něj. Je to ověřený.

Tak to je teda ostuda pro Slováky

Europa,30. 1. 2011 10:25

Jste si jisti že to bylo od Smekyho? Já teda ten vzkaz nechápu taky,a souhlasím též,že je to nevhodné. Nebo,třeba byl na mol,nebo tak :-D

Nevhodný vzkaz

Isolde von Falkenstein,27. 1. 2011 9:41

Ano, na hrobu byl skutečně velmi zvláštní vzkaz, psaný slovensky od našeho známého, Smekeho. Vzkaz zněl: "Nejestvuje problém, ktorý by nevyriešil kúsok čokolády". Opravdu nikdo z nás nechápal smysl a význam tohoto textu a všem nám přišlo velmi nevhodné vzkazy tohoto typu dávat Falcovi na hrob. Pocta jeho památce to rozhodně není, spíš naopak. Ostuda a výsměch.