Jdi na obsah Jdi na menu
 


Takový byl Hans, Part I.

21. 7. 2013

Takový byl Hans, Part I.

 

Falca můžete buď milovat, nebo nenávidět: Nikdy se nikomu nepodbízel. Po Mozartovi jediná rakouská hvězda zůstala arogantní, nevyzpytatelná – a sama.

 

 

Dobře oblečený mladý muž v obleku šitém na míru sedí vedle obrovského medvídka. Vlasy má nagelované dozadu. Medvídka koupil v New Yorku, jenže kvůli jeho nadměrné velikosti ho nesměl vzít na palubu jako příruční zavazadlo. A tak mu koupil letenku za 1200 dolarů. Během letu objednal vycpanému zvířátku šampaňské a dezert. Takový příběh vychází následující den v největším anglickém deníku „The Sun“.

 

Falca, narozeného jako Johann Hölzel ve Vídni 19. února 1957, sleduje celý svět. Všechno, co dělá. Falco je jedinou rakouskou popstar, „další mistr světa po Nikim Laudovi“. Píše se rok 1986, jeho rok. „Rock me Amadeus“ je první v americké hitparádě. Takový kousek se ještě nikomu s německy zpívanou písničkou nepovedl. Navíc se Hansu Hölzelovi narodilo dítě: Katharina Bianca. Obě události změnily jeho dosavadní život. Myslel si, že právě teď bude šťastný.

 

Už v roce 1981 poznal, jaké to je, když je člověk na špici. „Der Kommissar“ se umístil na prvních místech v německé a rakouské hitparádě. V roce 1982 se objevil v hitparádách všech evropských zemí, pak obsadil dokonce 72. místo v americkém žebříčku. Celkem se Der Kommissar prodal v počtu 6,5 milionu kusů. V Los Angeles mělo být dokonce několik hospod přejmenováno na „Der Kommissar“. Na prvotinu senzační bilance.

 

Hansu Hölzelovi je 25 let. Přemítá o svém životě. Je vnímán jako arogantní. Přál bych si, aby o mě lidi jednou řekli: „Ten chlap je arogantní, je hloupý, je docela normální, je velice milý. K čertu, my vlastně vůbec nevíme, jak na něj máme nahlížet,“ vysvětluje v jednom rozhovoru. A dále: „Fanoušci chtějí v podstatě ke svému idolu vzhlížet, jenže tady musí být odstup. Hvězdy by občas měly skrývat nějaké to tajemství.“ Teprve arogance dělá z Hanse Hölzela Falca.

 

Falco má nespočet fanoušků po celém světě. A taky nepřátel, hlavně v Německu a v Rakousku. Svým odpůrcům to dal ale pěkně sežrat: „Myslím si, že těmhle lidem vadí hlavně to, že mám podstatně vyšší roční příjmy než oni.“ Ekonomickému časopisu „Trend“ řekl: „Já jsem vlastně komik, talentovaný, ale ne na peníze. Vydělám si mnohem víc než každý z těch všech ředitelů a to je skvělý pocit.“

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář