Jdi na obsah Jdi na menu
 


Takový byl Hans, Part II.

3. 2. 2014

Takový byl Hans, Part II.

 

Jeho fanoušci ho považovali za šarmantního a měli rádi jeho vídeňský styl, tedy jeho zvláštní formu humoru, která u Falca přecházela přímo v cynizmus. Jeho vídeňský styl neznamená pro Falca jen bohatou možnost interpretace vlastních výroků, ale také schopnost dělat si srandu ze sebe sama: „Co mi vadí na německých zpěvácích? Nemají žádný vlastní styl. Berou se strašně vážně, mají pořád potřebu být ve vysílání.“ Přesně to nemůžeme Falcovi vyčítat. Falco řekne upřímně, co říct chce. Tak odpovídá Sternu v roce 1986 na otázku ohledně konzumace drog: „S odstupem času o tom vím všechno“ a Musik Expressu o deset let později připomíná tutéž dobu: „Tak dlouho jsem se zbavoval drog, až jsem se stal alkoholikem.“ A dále: „Jsem totálně závislácký typ. Kdyby šlo být závislý na plesnivých nohách, byl bych první, kdo by byl na tomhle závislý.

 

Drogy hrajou ve Falcově životě stále důležitou roli. Tedy minimálně v textech jeho písní. V roce 1979, když hrál ještě v Drahdiwaberlu na baskytaru, směl v přestávkách hrát svůj vlastní song Ganz Wien, ve kterém zpívá: „Celá Vídeň bere taky kokain, vůbec v plesové sezoně vidíme celou Vídeň tak nádherně mimo, mimo, mimo.“ Díky tomuhle songu získal první smlouvu na svou desku, což bylo takříkajíc základem jeho kariéry. V důsledku toho se ale pak ocitl na černé listině. Rádia ve Vídni nesměla Falca hrát.

 

Falco udělal správný krok ve správnou chvíli. Psal texty, které kritici označili za „téměř geniální“. Zpíval a rappoval německy, anglicky, ve vídeňském dialektu, někdy také italsky nebo francouzsky jedno přes druhé. V tomto období je rap jako nový hudební styl zrovna na cestě z USA do Evropy. Falcova hudba frčí v Evropě jako žádná jiná před tím a on sám se nepodřizuje žádným konvencím. A tak když hraje s Drahdiwaberlem, nosí na svých výstředních oblecích fólii, aby se při vystoupení neušpinily. Vlasy si geluje dozadu, nosí tmavé sluneční brýle a pestré uniformy plné fantazie.

 

Falco si užíval svou popularitu, koupil si mercedes a porsche, obleky šité na míru a vydal se ve fraku na ples v opeře. Ale úspěch jeho prvního alba Einzelhaft, především úspěch Kommissara, ho dostal pod tlak. A začal pít: „Jakmile jako nováček vstoupíš na scénu a máš najednou světový hit, potom jsi případ pro psychiatra.“

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář