Jdi na obsah Jdi na menu
 


Frühstück bei mir - Falco (Rozhovor, Part III)

26. 1. 2013

Frühstück bei mir – Falco (Rozhovor, Part III)

 

            Claudia: Hansi, mnozí ti vytýkají hvězdné manýry. Jako že jsi arogantní, nevypočitatelný, prostě vymykající se normálu.

 

            Falco: Už nebudu ztrácet ani minutu času, abych přemýšlel nad tím, jak budu před lidmi vypadat. Vždycky se snažím být milý. Když se půjdu zítra vyzpovídat Bohu, můžu mu říct, že jsem nevinný, nikomu jsem nic neudělal. Nikoho jsem nezničil, nikoho jsem nepodvedl, nikomu jsem neublížil, až na mě samotného. A to mi snad promine.

 

            Claudia: Ale neměl jsi někdy pocit, že je mezi umělcem Falcem a civilním Hansem Hölzlem velký rozdíl?

 

            Falco: Claudio, už se o tom nechci bavit. Falco vlétl na scénu v roce 1981 s notnou dávkou sebejistoty, kterou on sám zvládal ze všeho nejméně. Navíc byl ještě úspěšný. A pak mě napadlo: „Aha, tak takhle je to, tak prosím, když to chcete takhle, budete to tak mít.“ A tak to šlo samozřejmě dlouhou dobu velice dobře a moje desky se prodávaly taky docela dobře. Můžu ti říct, že pak máš docela bobky z toho, jak se pohybovat mezi uměním a byznysem, že se sama sebe ptáš: „Co dělám tak skvělýho, že se 70 000 lidí raduje?“ Myslím, že můžu říct, že když v popbyznysu záříš, když jsi fakt hvězda, to znamená, že jsi tvůrčí a všechno jde samo, když se ti to daří pět let v kuse, pak jsi mistr světa. Potom je s tebou buď konec, nebo najdeš správnou cestu životem či svůj životní prostor. Já jsem až do teď ani jedno nenašel a přece ještě žiju. V žádném případě už o tom nepřemýšlím.

 

            Claudia: A že tě leckdo považuje za namyšleného…

 

            Falco: … to si dokážu dost dobře představit, protože jsem jim k tomu dal dost důvodů. Hlavně jsem udělal jednu chybu: Nikdy jsem se nechtěl podbízet. Všechno, co má co dělat s „dobrý den, hezky vás zdravím“ … tenhle způsob nové prezentace před médii, tenhle vypočítavý postup se snahou o prospěch, tohohle jsem se vždycky bál. Necítím, že bych něco provedl, ale když mě lidi nemají rádi, pak mají určitě pravdu. … Ale jedno ti musím říct, moje práce s sebou přináší už taky opravdu jedinečné požitky. Třeba takové, že s tebou můžu posnídat.

 

            Claudia: Děkuji! Hansi, hodně lidí o tobě říká, že jsi samotář. V Rakousku bydlíš úplně sám ve své vile v Gars am Kamp, osamělý, sto kilometrů od Vídně.

 

            Falco: To je nádhera! Ani moje matka, která mě zná už čtyřicet let, si nemyslela, že bych se sám ve Waldviertelu mohl cítit dobře. Cítím se fantasticky, byť ne déle než dva týdny. Vždyť mám přece možnost, že sednu do auta a pojedu do Vídně. Co si ještě k tomu užiju, je jízda autem. Ale já jsem sám fakt moc rád. Všechny moje přítelkyně a dokonce i moje matka se mě ptají: „Řekni, co vlastně děláš sám celý den? Chodíš přece jenom na procházky, jsi u sebe ve studiu, tam dole.“ Pak říkám: „Ano, rozjímám, nabírám síly, koncentruju se, snad mě něco napadne!“ Většinou ne, ale tu a tam ano.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Moc pěkné překvapení :-)

Europa,27. 1. 2013 15:12

Moc se mi tento článek líbí,i když je trochu krátký. Hlavně poslední Falcova odpověď mě "bavila". Věděla jsem ,že je samotář,ale že zas až takto,to jsem nečekala :-) Mooc se těším na další článek! Kolik jich tak asi ještě z té knížky bude? :-)

Re: Moc pěkné překvapení :-)

Josef Falkenflug,29. 1. 2013 16:33

Falco byl přece vždycky Spassvogel, ne? ;-) Ale tady to ani sranda být nemusela. V příští části to bude pokračovat. Krátký článek asi je, ale zase tolik už jich nebude. Jsem asi v polovině celého rozhovoru. Takže taky proto jsem to rozdělil do více částí :-)

Re: Re: Moc pěkné překvapení :-)

Europa,31. 1. 2013 18:02

Tak to se moc těším! :-)