Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoch wie nie - Proč vznikla tato kniha

24. 4. 2008

Proč vznikla tato kniha

             Společný úvod od Rudiho Dolezala

             a Hannese Rossachera (DoRo)

 

Dlouho jsme zvažovali, zda máme napsat tuto knihu. Je smrt přítele vůbec příběh? Je  nastoleno ticho? Vmísí se naší profesi do cesty emoce? Musíme být ohromeni, že můžeme psát o našem příteli Hansi Hoelzelovi anebo máme napsat něco jen v tu chvíli, kdy jsme ohromeni?

 

Rozhodli jsme se, že tuto knihu napíšeme. Je to náš způsob, jak se vypořádat se smrtí našeho přítele.

 

Neustále jsme se museli v tomto roce loučit s Hansem Hoelzelem alias Falcem. Nejprve na veřejnosti. Smrt vídeňského Jamese Deana byla přirozeně příběhem pro média. A tím veřejné a hlasité rozloučení.

 

Ještě těžší bylo však osobní rozloučení s Hansem. S tím jsme se vyrovnávali zcela sami. Bez fotoaparátů, bez mikrofonů, bez novinářů a bez publika. Tady nešlo jen o dobře formulovanou pohřební řeč a poslední slova, tady nešlo o to, kým on byl v tomto světě. Tady šlo o nás. O Hanse a o nás. Toto rozloučení bylo tiché. A tím těžší.

 

V našem věku se přece ještě s přáteli tak často neloučíme. Pro nás to bylo poprvé, kdy jsme museli říct  sbohem příteli, s kterým nás tak mnoho spojovalo a který nám byl tak blízký a podobný, s jeho sílou a ještě více s jeho slabostí. Mnohé si člověk v této chvíli uvědomí. Také vlastní konečnost. Máme přece ještě další způsob, jak vykonat smutnou práci: Hansovi, našemu příteli, našemu pokrevnímu bratrovi a partnerovi, vytvořit filmovou památku. Také to nebylo lehké. Neboť s obrázky, ke kterým jsme se sami připojili, se stal Hans opět živý.

 

Hans nebo Falco?

 

Každý den se na nás díval ve střižně. Mrknul na nás, připomenul se nám a dotíral: „Teď jste na řadě, chlapi!“ Nemohli jsme a nechtěli jsme se ulejvat.

 

Tak vzniklo „HOCH WIE NIE“, filmová pocta, kterou jsme mu dlužní. Dokumentární film o jeho životě, nejen o kariéře hvězdy Falca. Ale jaký to byl život? Hlavně takový, jaký nikdy neměl: rodina, bezpečí, jeho samotné bytí. A v průběhu práce bylo stále zřetelnější, že odloučení, které jsme už roky nevědomky dávali najevo, že se bez něj obejdeme, stále silněji vycházelo dnes najevo: odloučení ve dvou „osobách“ – v Hansovi, člověku, a ve Falcovi, umělecké postavě. A z mnoha rozhovorů s ostatními přáteli bylo jasné, že hodně s Hansem alias Falcem zvládli bez potíží, byť oni se s ním byli již schopni rozloučit.

 

Osobní rozloučení bylo snadnější s lidmi, kteří byli Hansovi opravdu nejblíže: s jeho matkou, Marií Hölzelovou, s Hansem Mahrem, Markusem Spiegelem, Thomasem Steinem, Horstem Borkem, bratry Bollandovými, Georgem Glueckem, Thomasem Rabitschem, jeho kapelou… Vzpomínáme  na něj také společně s ostatními stále častěji, na Hanse raději než na Falca, ačkoliv on jako Falco tolika lidem tak mnoho dal. Přes všechny tyto rozhovory s jeho a  s našimi přáteli jsme byli také lépe srovnaní s jeho smrtí.

 

A začali jsme společně s Andreou Fehringerovou sepisovat tyto vzpomínky, abychom je uchovali. Z těchto vzpomínek se staly scény, ze scén se stala kniha, tato kniha.

 

Ačkoliv všichni lidé věří, že tyto události, na které tak vzpomínají, se skutečně odehrály, může zde být mnoho smyšleno, než jak to opravdu bylo. Ale mohlo to tak být.

 

Nikdo z nás nemohl číst Hansiho myšlenky, nikdo nevěděl, kdo se opravdu za Falcem skrývá.

 

Také s vírou v další život po smrti je tu jedna věc:

Jestliže žije duše věčně, je potom Hans nesmrtelný? Nebo Falco?

Tato kniha je fikce. Tedy vymyšlená.

Vymyšlená?

Ne zcela. Mnoho je pravda. Dokonce velice pravdivé.

A něco je vymyšleno.

Tím Vám navrhujeme, jak si ulehčit čtení a zmírnit Váš nesouhlas s touto knihou: Všechno, co nechcete uvěřit, je vymyšleno. OK?

Věřte nám.

Hansovi a nám.

Rudi Dolezal a Hannes Rossacher

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hoch wie nie

Autorský tým Blogu o Falcovi,24. 4. 2008 23:45

Děkujeme za překlad úvodních slov z knihy. A protože se domníváme, že by čtenáři měli mít možnost porovnat originál s překladem, vydáváme v nejbližší době originál tohoto textu na Blogu o Falcovi s odkazem na zde uvedený překlad. A pro všechny, koho tato tématika zajímá, přijďte se podívat na Blog o Falcovi na http//cominghome.sblog.cz.

Máme tam již v rubrikách „Tisk a média" články od autorů R.Dolezala a H.Rossachera a zajímavý úryvek z této knihy je rovněž uveden ve speciální rubrice "Das DoRo Buch "Hoch wie nie" - Dedicated to Pierre V-X-2". Taktéž se v rubrice "Rodina" v článku "Maria Hölzel o době, která uplynula od nehody" můžete dočíst názor Falcovy maminky na knihu Hoch wie nie.
K návštěvě Blogu o Falcovi srdečně zve autorský tým
Hanka, Iva a Dagmara