Jdi na obsah Jdi na menu
 


O písničce Die Königin von Eschnapur

8. 6. 2008

O písničce Die Königin von Eschnapur

 

Základní charakteristika:

 

Die Königin von Eschnapur (Královna z Ešnapuru) je Falcova písnička, kterou tvořil v roce 1995. Po úpravě vyšla na albu Verdammt wir leben noch v roce 1999. Překlad této písně naleznete na těchto stránkách v sekci TEXTY ČESKY pod písmenem D.

 

Pohledem producenta:

 

Producent Markus Spiegel o Die Königin von Eschnapur: „Pozoruhodná ukázka toho, jak si Falco nádherně hraje se svou mateřštinou.“

 

Hudba a text:

 

Hudbu k této písni tvořil Falco se svým kamarádem a klávesistou Thomasem Rabitschem a s bubeníkem Thomasem Langem. Text napsal Falco zcela sám.

 

Kdo na co v Die Königin von Eschnapur hraje?

 

Klávesy: Thomas Rabitsch

Bubny: Thomas Lang

Kytara: Konrad Schrenk

Basová kytara: Bertl Pistracher

 

Kde hledal Falco inspiraci?

 

Mnohé to možná překvapí, třeba jako mě, ale Falco pro inspiraci zavítal do východoevropského Bulharska. Etno-hlas v úvodu písně si Falco vypůjčil z CD Mystéres (1991), od Bulharského ženského státního pěveckého sboru. Na tomto CD je píseň č. 5, Zamraknala Tanka Jana (Noc překvapila Janu), odkud si Falco zmíněný hlas vypůjčil.

 

Eschnapur, místo v Indii, je zobrazeno také ve filmu Der Tiger von Eschnapur, který pochází z díla Falcova oblíbence, režiséra Fritze Langa. Na tuto skutečnost upozornila Jitka již v komentářích u překladu této písně v rubrice TEXTY ČESKY, za což jí patří velký dík. Tam naleznete i odkaz na informace o tomto filmu v češtině.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mystčres

Jitka,10. 6. 2008 10:21

Tak jsem to konečně slyšela, myslím to " Zamraknala Tanka Jana". Zde je odkaz:
http://www.virginmega.fr/musique/album/the-bulgarian-voices-angelite-mysteres-101756

OK ok ok

Helden1957,10. 6. 2008 9:36

ok